Ana SayfaÇiçekZamia (Zeze) Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Zamia (Zeze) Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Anavatanı Afrika kıtasında yer alan Kenya ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kuzeydoğusundaki bölge olan zamia bitkisinin farklı kültürlerde bilinen pek çok ismi bulunmaktadır. Zeze, zambia, zamioculcas isimleriyle de bilinen zamia bitkisi, aracear familyasına ait bir bitkidir. Bitki tektir ve yakın akrabaları yoktur.

Süs bitkisi yetiştiricilerin sıklıkla merak ettiği zamia bitkisi bakımı nasıl yapılır? Zamia bitkisi sulaması nasıl yapılır? Zamia bitkisi çoğalma nasıl yapılır sorularını merak ediyorsanız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Zamia Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır

Zamia Bitkisi Bakımı

Zamia bitkisi bakımı pek çok süs bitkisi sever tarafından oldukça merak edilmektedir. Bakımı bir hayli kolay olan zamia bitkisi doğru yetiştirme koşulları sağlandığında hızlı ve sağlıklı gelişim göstererek göz alıcı bir görünüme kavuşmaktadır.

Zamia bitkisinin bakımı için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan ilki bitkinizin doğru konumlandırılmasıdır. Zamia bitkileri filtrelenmiş gün ışığını çok sevmektedir. Tül perde arkasında konumlandıracağınız zamia çiçeğiniz yerini oldukça sevecektir. Direkt gün ışığına maruz kalan zamia bitkilerinin yaprakları sararmakta ve solmaktadır. Aynı zamanda zamia bitkinizin çevresinde temas edeceği objeler olmasından kaçınmanız da önerilmektedir.

Neredeyse tüm süs bitkilerinde olduğu gibi zamia bitkisi de klima, kalorifer gibi kaynaklardan uzak alanlara konumlandırılmalıdır. Hava akımlarından etkilenen zamia bitkisi cereyandan uzak tutulmalıdır.

Kumlu ve geçirgen topraklarda yaşamayı seven zambia bitkilerinin sulaması, toprak nemi kontrol edilerek ve tüm toprak eşit şekilde ıslanacak şekilde yapılmalıdır.

Zamia bitkileri uzun süre susuzluğa dayanabilmektedir. Ancak düzensiz bir sulama düzeni ile bir anda bol su verdiğiniz zambia çiçekleri ne yazık ki bitki köklerinden çürüme yaşayacaktır. Bitkinizi kış aylarında daha az sulama periyodu ile besleyebilirsiniz. Yaz dönemlerinde ise toprak çok kurumadan ve fazla suya boğulmadan toprak eşit şekilde sulanmalıdır.

Zamia Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır

Zamia Bitkisi Sulama Düzeni

Detaylı ve düzenli bir sulama düzenine ihtiyaç duymayan zamia bitkileri doğru ve etkili bir sulama sistemi ile hızla büyüyecektir.

Zamia bitkinizin sağlıklı gelişimi için sulama düzeninde dikkat etmeniz gereken püf noktalar bulunmaktadır.

Kış aylarında bitlinizin susuz bırakılmamasına özen gösterilmeli, yaz aylarında ise bitkinin su ihtiyacını gidermek için ayda en az iki kez sulanmalıdır.

Sulama yapacağınız zamia bitkinizin her yerine eşit miktarda suyun ulaştığından emin olmanız gerekmektedir. Sulama tabağında su kalmaması ve saksınızın fazla sudan hızlıca arındırılması bitkinizin hastalanmaması için büyük önem taşımaktadır. Sulama kabınızda her zaman eşit ölçüde su vermeniz bitkinizin ihtiyacı olan tam kararında suyu almasını sağlayacaktır. Bitkinizde büyük değişimler gözlemlemediğiniz takdirde sulama yapılan kap, ölçü ve sulama düzeni değiştirilmemelidir. Zamia bitkisi yetiştirmede en önemli kural ise kış aylarında oda ısısının 15 derecenin altına düşmesini engellemek olacaktır. Kış aylarına musluktan alınan soğuk su ile bitkinizin sulanması bitkinize zarar verecektir.

Zamia Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır

Zamia Bitkisi Saksı Seçimi

Zamia bitkisinin sağlıklı gelişimi için doğru saksı seçimi bitkinizin boyutlarına uygun olacak, ancak bitkinin ağırlığı nedeniyle devrilmeyecek saksılar olmalıdır. Bitkinizin devrilmesini önleyecek ağır, toprak ya da seramik saksılar tercih edebilirsiniz.

Zamia bitkinizin fazla suyunu iyi şekilde drenaj edecek drenaj ve hava deliklerine sahip saksılar tercih etmeniz önerilmektedir.

Zamia Bitkisi Faydaları

Zamioculcas zamiifolia ve ZZ Plant olarak da bilinen zamia bitkisinin faydalarını duyduğunuzda bu harika bitkiye hayran kalacaksınız! Zamia bitkisi diğer tüm bitkiler gibi yalnızca oksijen takviyesi yapmakla kalmaz, havadaki kimyasalları da en iyi şekilde temizler. Estetik görünümü ile evlerinizde dört mevsim yeşil kalan ve parlak canlı yapraklarını koruyan zamia bitkisi iç mekanlarınızda havanızı tazelemek için olmazsa olmaz süs bitkiniz olacaktır.

Zamia Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır

Zambia Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Zambia bitkisi farklı birçok yöntem ile çoğaltılabilmektedir. Yapraktan köklendirme yöntemi, çelikleme yöntemi ya da dalından köklendirme yöntemi ile zambia çiçeğinizin çoğalmanız mümkündür.

Kesilen dal parçalarını hava delikleri olan nemli bir topağa ekerek yeni zambia bitkilerinizi kolaylıkla köklendirebilirsiniz. Yapraktan çoğaltma yönteminde ise orta büyüklükteki etki zambia yapraklarını tercih ederek yaprakları şeffaf bir bardak ya da vazoya içerisinde 2 ila 3 cm su olacak şekilde koyabilirsiniz. Suya bıraktığınız zambia yaprağınızın suyunu düzenli aralıklarda değiştirmeniz oldukça önemlidir.

İçerisine 2-3 cm kadar suyun içerisine koyabilirsiniz. Suyu belli gün aralıklarıyla değiştirmeniz çok önemli. Sudaki oksijen kök üretiminde önemli bir role sahip olduğu için 3-5 günde bir suyunu yenilemeniz gerekiyor. Güneşe direk maruz kalmayacağı ve serin olmayan bir konumda yaklaşık 1 ay bekletebilirsiniz.

Yaprak uçlarında yumrular gözlemlendikten sonra toprağa aktarabilirsiniz. Çelik alma yöntemiyle çoğaltılabilen zamia bitkisi bakımında kullanılan toprağın özelliği %50 turba, %25 toprak, %25 kum karışımından oluşabilir.

Zamia Çiçeği Çiçek Açar Mı?

Doğru yetiştirme koşulları sağlanan zamia bitkileri Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenmektedir.

Ev Terapisi
Ev Terapisihttps://evterapisi.com
Ev Terapisi, herkese ilham vermek için tasarlanmış bir ev ve dekorasyon sitesidir.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

DİĞER YAZILAR