Zinya çiçeği (Kirli hanım çiçeği) sıcak iklimlerin bir armağanıdır fakat bahçıvanlar bu bitkiyi kolaylıkla yetiştirebilir. Bunlar, hızlı büyüyen, coşkuyla çiçek açan, sıcak mevsimi seven tek yıllık bitkilerdir ve çok az bakım gerektirirler.
Zinya çiçeği denince aklımıza çarpıcı, sıcak renkler gelse de bu bitkilerin her yıl farklı renklerde (soğuk beyaz dahil) çiçek açanları çıkmaktadır. Bu bitkilerin uzun, kısa ve yayılan çeşitleri vardır, hepsinin yetiştirilmesi oldukça kolaydır ve en kötü yetiştirilme koşullarının bazılarına dayanabilirler.
Mızrak şeklinde, pürüzlü yapraklara sahiptir ancak diğer türleri daha geniş, daha az düzensiz yapraklara sahip olabilir. Çok çeşitli çarpıcı renklerde, yuvarlak çiçeklere sahiptir. Cüce türleri ve 1-2 metreye kadar uzayabilen dev türleri vardır. Çiçekler, papatyayı andıran, çift yapılı, kaktüs çiçeğine veya geleneksel görünümlü yıldız çiçeğine benzer.
Zinya çiçeğini ilkbahar mevsiminde dikin; bu bitkiler sıcak havayı sever ve büyümeye başlamak için havanın ısınmasını beklerler.
Zinya Çiçeğinin (Kirli Hanım Çiçeği) Bakımı
Zinya Çiçeği gerçekten tek yıllık ömre sahip birkaç bitkiden biridir. Tek yıllık olarak etiketlenen bitkilerin çoğu aslında yalnızca en sıcak dayanıklılık bölgelerine soğuğa dayanabilen çok yıllık bitkilerdir ancak zinya çiçeği her yerde tek yıllık ömre sahiptir.
Yayılan ve yalnızca 15-20 cm uzayabilen cüce türleri vardır, klasik zinya çiçeği türü ise 1,2 metreye kadar uzayabilir.
Zinya çiçeği bitkilerinin kökleşmesi birkaç hafta sürebilir, ancak havalar ısındığında ilkbaharın sonundan sonbaharın başına kadar çiçek açtıklarını görebilirsiniz. Canlı ve tropik renklerdeki zinya çiçekleri, kırmızı ve turuncu tonlarıyla bordürlere çok yakışır. Bunlar aynı zamanda bir saksıya çarpıcı renkler kazandırmak için de oldukça idealdir.
Uzun zinya çiçeği genellikle çitlerin kenarına dikilmektedir ancak Tambelina gibi yeni türler yalnızca 15 cm büyür ve kenar bitkisi veya saksı bitkisi olarak mükemmel bir seçenektir.
Işık
Zinya çiçeğinizi tamamen güneş gören bir yere dikmelisiniz. En çok çiçeği güneşli bir yere dikerseniz alırsınız, böylece yaprakların kuru kalması sağlanarak küllenmenin önüne geçilir.
Toprak
Toprakta olması gereken tek özellik toprağın iyi drene edilmiş olmasıdır. Zinya çiçeği kökleri nemli toprağı sevmez ve aşırı nem küllenme ihtimalini arttırır. İyi drenaj, pH değerinin nötr aralıkta kalmasına yardımcı olur, ancak mutlaka şart değildir.
Su
Zinya çiçeği kuraklığa çok dayanıklıdır ve genellikle ek sulamaya ihtiyaç duymaz. Toprağınız verimsizse bitkiyi desteklemek için biraz kompost ekleyebilirsiniz, ancak bu bitkiler kötü toprakta bile büyüyebilir.
Sıcaklık ve Nem
Yaz mevsiminde havanın ne kadar ısındığının hiçbir önemi yok; zinya çiçeği çiçek açmaya devam eder.
Gübre
Zinya çiçeği, yalnızca ara sıra dengeli bir gübreyle beslenmesi gereken yetiştirilmesi kolay bir bitkidir.
Zinya Çiçeği Türleri
- Zahara: Büyük çiçeklere sahiptir ve küflenmeye dayanıklıdır.
- Dreamland: Kompakt bir cüce gövde üzerinde çift çiçek başları bulunur.
- Envy: Yarı-çift açık yeşil çiçeklere sahiptir ve yaklaşık 76 cm uzunluktadır.
- Orange Star: turuncu renkte çiçekleri vardır ve çalıya benzer cüce bir türdür.
Budama
Çiçeklenme dönemini uzatmak için kuruyan çiçekleri toplayabilirsiniz ancak buna kesinlikle gerek yoktur. Bir süreliğine çiçek açmaya ara verebilirler ancak bir zaman sonra yeniden çiçek açmaya başlarlar.
Zinya Çiçeğinin (Kirli Hanım Çiçeği) Çoğaltılması
Zinya çiçeğini çoğaltmanın birkaç yolu vardır: bölme, daha önce ekilmiş bitkileri kullanma veya kesme yöntemlerinden birini kullanabilirsiniz.
Zinya Çiçeğinin Tohumdan Yetiştirilmesi
Zinya çiçeğinin tohumdan yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Toprak biraz ısınıp don tehlikesi ortadan kalktıktan sonra doğrudan ekebilirsiniz. Ayrıca, son don tarihinden yaklaşık dört ila altı hafta önce tohum ekerek iç mekanda yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Zinya çiçeği fidanları her bahçe merkezinde satılır ancak tür seçenekleri azdır.
Kışı Geçirmek
Zinya Çiçeği tek yıllık bir bitkidir ve kışı geçirmelerini sağlamanın tek yolu bu bitkileri söküp içeri getirmektir.
Yaygın Zararlılar ve Hastalıklar
Zinya çiçeklerinin zararlılar tarafından istila edilme ihtimali düşüktür ve dört ayaklı hayvanların çoğu bu bitkilere ilgi göstermez.
Bazı türler küllenmeye oldukça yatkın olabilir. Bu hastalık çirkin bir görüntüye sebep olsa da bitkilerinize gerçek anlamda zarar vermez. Hastalığı iyileştirmek için bitkinin etkilenen bölümlerini kesin. Ardından neem yağı, potasyum bikarbonat, bakır veya kükürt içeren bir mantar ilacı uygulayın.