Evlerini yeni alan pek çok kişi yazın ortasında karşılarında birdenbire çiğdem çiçeği belirince ne yapacağını bilemiyor. Aslında pek çok kişi boyutları ve şekilleri benzediği için zıpçıktı çiçeğini çiğdem çiçeğiyle karıştırıyor.
Neredeyse hiç bakıma ihtiyaç duymadan bahçenizde bir güzel yayılacak bu az bilinen çok yıllık çiçek soğanını neden tanımanız gerektiğine dair birkaç gerekçe sayılabilir.
Pembe zıpçıktı olarak da bilinen bu bitkilerde genellikle üç dik taç yaprak ve dar ve geniş olabilen birbirinin aynısı üç çanak yaprak çıkar. Yaprakları çimene benzer ve parlak yeşil renktedir, boynu yere eğik bir duruşu vardır, aynen beyaz sümbül soğanının dar yapraklarına benzer.
İlk önce en yoğun çiçeklenme meydana gelir ve her bir çiçeğin ömrü sadece birkaç gündür. Soğanlar özellikle şiddetli yağışlardan sonra sezonun geri kalanında arada bir çiçek açabilir.
Zıpçıktı Bitkisinin Yetiştirilmesi
Soğanları sonbaharda 10 ila 20 cm derinliğe ekin ancak toprağınız kumluysa ya da yetişme bölgesinin dışında yaşıyorsanız ve soğuğa karşı dayanmasını istiyorsanız daha derine ekin.
Bu soğanlar, aktif büyüme halindeyken dikildiğinde de yaşar ve pek çok bahçıvan satın almaya karar vermeden önce yapraklar ve çiçeklerin gelişimini görebildikleri için bundan memnun olur.
Zıpçıktı bitkilerinin dayandığı bölgelerde onları yıl boyunca toprakta bırakabilirsiniz. Kışın don olabilen bölgelerde sonbaharda toprağı kazıp soğanları çıkarıp kış boyunca don almayan bir yerde muhafaza etmeniz gerekir.
Zıpçıktı bitkisinin yaprakları çoğunlukla yeşil kalır ancak mera gibi yerlerde bitkiye zarar vermeden budayabilir ve hatta biçebilirsiniz.
Pek çok küçük çiçekli soğanlarda olduğu gibi zıpçıktı bitkisi de büyük yığınlar halinde ekildiğinde en güzel görünür. Diğer yandan bir kaya parçasının yanına sokuşturulmuş ya da begonya, milyon çanlar çiçeği veya Yeni Gine çiçeği gibi güneşi seven yaz çiçekleri arasından çıkıvermiş bir grup zıpçıktı gerçekten muhteşem görünecektir.
Bu bitkileri ekecekseniz bordür önünde ya da bahçe yürüme yoluna yakın yerde tutun ki bu minnacık çiçekleri görebilesiniz.
Işık
Zıpçıktı çiçeklerini tam güneş alan bir yere ekin. Özellikle sıcak iklimlerde genellikle üzerlerine düşen diğer bitkilerin gölgelerini veya ikindi gölgesini tolere edebilir.
Toprak
Zıpçıktı bitkileri ortalama ila zengin bahçe toprağında yaşar. Soğanlar pek çok drenaj tipini tolere eder, bu yüzden zıpçıktı bitkisini hem bataklık hem de kumlu şartlarda yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Su
Zıpçıktı bitkileri kurak dönemlerde hayatta kalabilse de yaz yağmuru çiçeklenmeyi uyarana kadar çiçek açtıklarını göremezsiniz. Kuraklığın geçmesini bekleyebilir veya hemen çiçek açmalarını istiyorsanız çiçeklerinizi iyice sulayabilirsiniz.
Sıcaklık ve Nem
Zıpçıktı bitkileri en çok sıcak ve nemli ortamları sever. Daha soğuk yetiştirme bölgelerinde yaşayan bahçıvanlar da bordür dolgusu işlevi görecek şekilde saksı içinde bu bitkileri yetiştirme zevkini tadabilir.
Gübre
Zıpçıktı bitkisi gübrelemeye ihtiyaç duymaz ancak çok killi bir toprağa ekecekseniz ilkbaharda çıkmadan önce toprağa bir kat kompost yayabilirsiniz.
Bitkinin Saksıya Ekilmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması
Zıpçıktı bitkisi saksıda güzel yetişir. Soğanların üstünü 2 ila 3 cm arası toprakla örtmeniz gerekir. Bahçeye ekildiğinde genellikle 5-10 cm mesafeye ekilirken saksıya ekildiğinde zıpçıktı bitkileri birbirine daha yakın ekilebilir çünkü sıkış tepiş olmayı severler.